onsdag 25 augusti 2010

Frökex med potkäs

Frökex - så goda att knapra i sig! Jag har gjort en variant utan mjöl.

Frökex:
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfröm
1 dl pumpakärnor
½ dl krossade linfrön
½ tsk salt
3/4 msk fiberhusk
2 äggvitor
½ dl rapsolja
2½ dl kokande vatten
Blanda allt i ordning och bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen (175 grader) i 1 timma 20 min
Gör skåror för att kunna bryta dem, när smeten stelnat till lite, ca efter 30 min.


Potkäs:
4 dl riven ost, av dem ska minst 2 vara smakrik som västerbottenost
(Här passar det att använda alla gamla skalkar som en kan samla i frysen)
Låt osten stå och dra i 3 timmar med 2 dl porteröl. Därefter låt porten rinna av.
Ta fram 50 gr smör för att bli rumstempererat
Rosta 1-2 msk kumminfrön i en torr stekpanna, lägg på smöret.
Lägg allt i ostmassan och tillsätt ½ dl grädde och ½ dl creme fraiche.
1,5 msk brännvin (Jag tog Utö fläder) och ½ krm svartpeppar.
Dessutom kan du tillsätta örter om du inte gillar kummin.
När allt är färdigblandat - lägg i kruka eller någon annan snygg bunke.
Njut och bjud dina vänner!
Jag har lagt i små burkar så jag kan ta med till jobbet mm
Passar finfint med frökexen :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar